top of page
Keresés
  • balazsnoi

szüli-hétvége

A huszonegyedik születésem napja. Az első hetem Mikkeliben. Harminckilenc darab palacsinta. Három nap. Körülbelül ötvenegy új ismerős. Körülbelül ötvenegy azonnal elfelejtett név. Kettő északi fény vadászat. Egy torta. De mindent összevetve az első születésnapom távol az otthonomtól.



2022.01.14.


Reggel mikor felkeltem nem csattantam ki az örömtől, ráadásul még egy kisebb online meeting-en is részt kellett vennem (ami egész nyugodtan belefért volna egyetlen emailbe is). Délután az egyik lakótársammal bementünk egy kicsit a városba, aztán a hazaérkezésünk után azonnal neki láttam kis palacsinták gyártásának. Otthon szinte már hagyománnyá vált a szülinapi brunch, így azt próbáltam rekreálni csak éppen vacsorára.



A konyhatündér imitációm után, a két lakótársammal társalogtunk a konyhában. Ez volt az első alkalom, hogy mindhárman egyszerre tartózkodtunk ott huzamosabb ideig. Barátkozásunk közepette Olga megemlítette, hogy az egyik barátnőjével (Tanya) volt északi fény vadászaton, de sajnos -ahogy errefelé általában- szabad szemmel nem igazán látták a fényeket, csak a fényképeken és a város fényeitől távol. Még egy perc se telt el a történet mesélése óta, amikor Tanya jelentkezett egy újabb északi fény vadászattal.


Így alakult, hogy négyen bepattantunk Tanya autójába és elindultunk az erdő felé, az egyik Mikkeli melletti tóhoz. (A kalandom előtt, még álmodoztam is róla, hogy ha már Finnországban leszek, milyen jó lenne pont a szülinapomkor látni először az északi fényt. De ez amolyan „jó lenne, de nem így lesz” féle gondolat volt.) Útközben a mellettem ülő Nine egyszer csak felkiáltott, mert megpillantotta a már annyira várt kis zöld fényt a fák mögött. Félre álltunk, hogy megcsodáljuk majd a tóhoz siettünk a jobb kilátás érdekében. A fény elég gyorsan mozog, könnyű elszalasztani, ha nem figyelünk. De egy applikáció segítségével követni lehet a helyzetét, láthatóságának százalékos mértékét.



A tónál besétáltunk a befagyott jég felszínén a „vízre” és újra láttuk az Aurora borealis-t. A jelenség egyébként a napszél kavarta magnetoszféra következményeként, a felső légkörbe behatoló protonok és elektronok hatására jön létre. A légkör összetevői ionizálódnak és gerjesztődnek, ami fényt képez. Ily módon vált a születésnapom egy hihetetlen, de igazi kis csoda nappá.



2022.01.15.


Az első Erasmus találkozó a délután folyamán egy pubban került megrendezésre, ahol a legtöbb Xamk cserediákkal megismerkedhettünk. A tivornya után páran feljöttünk hozzánk megenni a korábban sütött palacsintákat, majd lenéztünk a szaunába. Kipihenten és szinte már zen módban feküdtem le este, amikor 23:36-kor jött az üzenet Nine-től, miszerint ismét látható az északi fény.


Amilyen gyorsan csak tudtuk felkaptuk a cipőket, a kabátokat a pizsamáink fölé és végig kopogtunk a körülöttünk lakó Erasmus hallgatóknak. Gyermeki izgatottsággal indultunk neki az útnak, hiszen hamar találnunk kellett egy helyet, ahol nem zavarnak a város fényei. Útközben más csapatokkal is összefutottunk. Végül a rengeteg hallgató, bár különböző helyekről, de láthatta a fényeket, ráadásul anélkül, hogy Lappföldre utazott volna.



2022.01.16.


A szüli-hétvégévé alakult napjaim összeségében nagyon jól teltek és egy Olga által -az ételintoleranciáimra tekintettel- készített tortában teljesedtek ki, amit az este folyamán közösen ettünk meg pár újdonsült barátunk társaságában.



bottom of page