top of page
Keresés
  • balazsnoi

Stockholm

2022.03.26-28.


fika (jelentése kávézni): svéd szokás; kávézás, desszert fogyasztás és az ezen tevékenységek során felmerülő érzéseket, „vibe”-okat definiáló szó


Egy finn barátunknak köszönhetően, összesen heten, részesülhettünk egy kedvezményes Helsinki-Stockholm-Helsinki hajóutazásban. A szombat és vasárnap éjszakát a Balti-tengeren töltöttük, a vasárnapot pedig Stockholmban.


A hajó indulásáig beültünk egy kávézóba, majd a fedélzet elfoglalása után, az első estén egy hatalmas svéd asztalos vacsoránk volt, bár ezt sajnos nem tudtam teljesen kiélvezni tengeri betegség miatt. Szerencsére a második estén már rendben voltam, a hajón -mindenki számára ingyenesen elérhető- gyógyszer segítségével. Így ki tudtam élvezni a „cruise” adta élményeket is.



A vasárnapot tehát Stockholmban töltöttük és bár véleményem szerint egy nap itt nem volt elég, a város felfedezése kellemes kis kaland volt. A szűkös macskaköves utcák, a színes házak, az építészeti látványosságok, mind-mind remekeltek. Sajnos a nap csak néha kandikált ki a felhők mögül, de ettől függetlenül minden a terv szerint haladt.



A kikötőből metróval közelítettük meg a belvárost, ahol aztán gyalog folytattuk tovább amerre csak láttunk. A séta tempóink -városnézéshez képest- egy bizonyos fokig gyorsak voltak, hiszen a cél az volt, hogy minél több minden bele férjen a napunkba. Ebédre megkóstoltuk az igazi svéd húsgolyót, a desszertünket pedig egy édes kis waffle bárban fogyasztottuk el.



A hajóra viszonylag hamar vissza kellett térni, mert körülbelül délután 5 órakor már el is hagytuk a kikötőt. Az útvonal egy része a part mentét követte, így lehetőségünk nyílt betekinteni a svéd elit villákba (legalábbis mi annak éreztük őket). Hatalmas és gyönyörű part menti házak kilátással a tengerre; terasszal, medencével, szaunával és magán kikötővel, néhányuk még magán partszakasszal is rendelkezett. Minden annyira rendezett volt, hogy szinte már egy Sims szimulációnak éreztük a látványt.



bottom of page