top of page
Keresés
  • balazsnoi

nehézségek

Az Erasmus hallgatók élete nem csak játék és mese, a hihetetlen kalandok átélése mellett különböző nehézségekkel is szembe találkozunk, de a legyőzésükkel csak még erősebbé válunk. Ezt a posztot a személyes (eddigi) komplikációim bemutatása képpen írtam.


Az első bökkenő az utazásom tervezésekor merült fel, a repülőjegyem megvásárlása után adták a tudtomra, hogy az érkezésem napja (január 6.) itt nemzeti ünnep, tehát szinte lehetetlen a reptérről Mikkelibe eljutni. Eszembe nem jutott volna, hogy nem indítanak tömegközlekedési eszközöket ilyenkor, hiszen otthon egy ünnep miatt sem állítják meg az országot. A finnországi busz-és vonatmenetrenddel egyébként kicsit sem vagyok kibékülve, nem jár sűrűn egyik eszköz sem, valamint sok helyre nincs járat reggel-este csak a nap közepén, logikátlan időpontokban. Továbbá minél közelebb van a vonatod indulása a jegyvásárlás időpontjához, annál többet kell fizetned. Cserébe persze minden eszköz tiszta és valamilyen szinten modern.

// Tanulság: mielőtt bármilyen jegyet kifizetnél, járj utána minden egyes menetrendnek! //


A következő fennakadásom az utasbiztosításommal kapcsolatban történt. Későn jutott eszembe a biztosításkötés, az utolsó otthon töltött napomon intézkedtem, az összeget elutaltam. Az első reggelemen (teljesen egyedül a „világ végén”) érkezett az üzenet a biztosítótól, miszerint nem érkezett meg a pénz, ha nem küldöm el a nap végéig törlik a biztosításomat. Revoluttal fizettem, ami külföldi banknak számít, ezért lassabban érkezik meg az utalás. Erről azonban a bizonylatot nem fogadták el, mert nem a biztosító hölgy nevét írtam fel magamnak az applikációba és nem akarták megérteni, hogy ez nem pontosan úgy működik, mint egy sima banki utalás. Mindeközben, nem akarta megtalálni magát a mobilinternetem és az emailem éppen abban a pár órában úgy döntött, hogy nem küld el semmit. Ezek persze nem akkora világ megsemmisítő problémák, de abban a helyzetben, amikor életemben először teljesen egyedül egy idegen helyen ébredtem, igencsak ijesztő, hogy bárki, aki segítene csaknem kétezer kilométerre van tőlem. Természetesen minden megoldódott még az elkövetkezendő pár órában, illetve másnap.

// Tanulság: kösd meg időben a biztosításod! //


A kalandom előtt kicsit tartottam tőle, hogy -eleinte- amikor beszélni fognak hozzám az emberek, én majd a feliratot fogom keresni, mint egy film közben. A hallott szövegértésem azonban nem hagyott cserben és nem a nyelvi akadályok okoztak korai nehézségeket. Azt gondoltam, hogy az első hetek lesznek a legkönnyebbek a honvágy szempontjából, hiszen olyan lesz, mint egy vakáció. Ennek ellenére az első 1-2 hét, vagy talán első hónap, a legnyűgösebb. A legtöbb itteni Erasmus hallgató egyébként ugyanúgy megszenvedte az évkezdést, valószínűleg a tudat, hogy még nem megyünk haza egy darabig nem segít. De viszonylag könnyen át lehet billeni a „vakáció üzemmódba” az új helyek és emberek megismerésével. A honvágy nyilván vissza-vissza tér, ezen viszont az itt szerzett felejthetetlen élmények segítenek; mint például a jelenléti oktatás kezdete, egy újabb északi fény látványa, az újabb és újabb emberek megismerése, vagy csak egy séta a hóban.



Egy másik nehézség, ami talán az összes itteni Erasmus hallgató nehézsége, hogy bár vannak a segítésünkre kinevezett hallgatók, konkrétan semmit sem csinálnak. Egy WhatsApp csoport összehívása után, mintha megszűntek volna létezni. Az egyetlen „szervezett” találkozónkat is egy másik vendég hallgató kezdeményezte, csak a szerencsén múlott, hogy szinte mindenki részt vett rajta. Ezalatt, a másik mikkeli egyetem folyamatosan programokat szervez a saját vendégeinek, mi pedig csak irigykedünk és ha tudunk becsatlakozunk hozzájuk.

// Tanulság: akármilyen klisé is, nyitottnak kell lenni és részt kell venni a közös programokon! //


Végezetül pedig, ami eddig nem okozott gyakorlati nehézségeket és reméljük, hogy nem is fog: a szomszédban zajló háborús helyzet. Minden rendben van velünk, de abszurdnak tűnik úgy csinálni, mintha mi sem történne máshol se. A double degree hallgatók közül sokakat személyesen is érintik/érinthetik az események, kissé melankolikussá vált a hangulat. A vírushelyzet miatti aggodalmak most már bagatellnek látszanak.



bottom of page